Závin z telecího plecka

    Poměr: 1 kg vykostěného masa z plecka, sůl, 2 litry vývaru z kostí, 1/8 litru octa, 10 zrnek pepře a 5 zrnek nového koření.

 

    Postup: Plecko se strany nakrojíme, rozevřeme, naklepeme a osolíme. Nyní maso pevně zatočíme v závin, převážeme motouzem a vložíme do vroucího  vývaru, do kterého jsme přidali ocet a koření. Vaříme pomalým varem asi hodinu. Uvařený závin vyndáme a po vychladnutí motouz z něho odstraníme, načež závin nakrájíme na plátky, které buď přetřeme rosolem a urvnáme je na salátový podstavec, nebo narovnáme do hlubší skleněné misky, zalijeme rosolem připraveným z vývaru a necháme v chladu ztuhnout.

    Podáváme ke všem příležitostem.

    Příloha: bílý chléb a kaviárová nebo tatarská, po případě remuládová omáčka. Rovněž zeleninové saláty jsou vhodnou přílohou.

 

    Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.