Telecí řízky (steaks) obložené, studené

    Poměr: 6 telecích řízků z kýty, 3 dkg hladké mouky, sůl, 8 dkg sádla, trochu vývaru, 1/16 litru studeného tekutého rosolu, 3 velká tvrdá rajská jablka, 1/8 litru octa, 1/16 litru oleje, několik kapek worcesterové omáčky, trochu pepře a soli, 6 vajíček obložených kaviárem, 6 plátků šunky nebo šunkového salámu, 6 menších kyselých okurek, ředkvičky, zelená petržel a hlávkový salát.

 

    Postup: Kratší, silnější řízky z telecího mas an okraji nařízneme, lehce naklepeme, osolíme a na jedné straně poprášíme moukou a pomoučenou stranou je vložíme do rozpáleného omastku. Na každé straně je asi 4 – 5 minut prudce pečeme (tj. celkem 8 – 10 minut). Upečené řízky vyndáme a necháme na sítě vychladnout. Ze šťávy odstraníme mastnotu, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme, přecedíme a do vychladlé šťávy promícháme tekutý studený rosol. Takto připravenou šťávou vychladlé řízky polijeme, povrch každého ozdobíme tulipánkem z ředkvičky a zelenou petrželí a vše postavíme do chladu.

    Rozpůlená rajská jablka, osolená, opepřená, pokapaná worcesterovou omáčkou, marinovaná v octě a oleji upravíme věncovitě na mísu a na každé položíme připravený řízek. S vnější strany mezi rajská jablka postavíme kaviárová vajíčka. Mezi vejce dáme vždy kornoutek ze šunky, do něhož jsme vložili vějířek z okurky. Do středu mísy dáme srdíčko hlávkového salátu.

    Podáváme jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílé pečivo, nebo též zeleninový salát s majonézou.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.