Telecí hrudí s paštikovou nádivkou

    Poměr: 1,20 dkg telecího hrudí, sůl, 8 dkg másla nebo margaritu a vývar. – Tuhý rosol, hlávkový salát a ředkvičky.

Na nádivku: 1 dkg másla, 2 dkg mouky, asi 5 lžic mléka, 7 dkg másla, trochu kořeněné soli , 3 žloutky, ½ dkg mandlí, ¼ kg telecího masa z plece a 4 dkg vařeného uzeného hovězího jazyka.

 

    Úprava nádivky: Z 1 dkg másla a 2 dkg mouky si zhotovíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem, zavaříme a necháme vychladnout. V misce pěnovitě utřeme máslo a stále míchajíce postupně přidáváme vychladlou mléčnou jíšku, kořeněnou sůl, žloutky, sloupnuté a jemně usekané mandle, na masovém strojku dvakrát umleté telecí maso a na kostičky nakrájený jazyk.

    Postup: Vykostěné připravené hrudí uvnitř osolíme, naplníme nádivkou, dobře zašijeme a pečeme asi půl druhé hodiny . Hrudí naplněné paštikovou nádivkou a dobře zašité můžeme místo pečení také vařit ve vývaru z kostí, lepší je však vařené ve vývaru z hovězího masa, do kterého jsme přidali trochu bílého vína. Při vaření hrudí dbejme, aby se vařeilo pomalým varem. Teprve ve vývaru vychladlé uvařené hrudí krájíme na plátky, urovnáme je vkusně na mísu a ozdobíme jemně rozsekaným rosolem, hlávkovým salátem a ředkvičkami.

    Podáváme ke všem příležitostem.

    Příloha: chléb, zeleninové nebo rýžové saláty, po případě zelenina nebo houby uvařené na kyselo, nebo majonéza se smetanou apod.

 

    Pro 6 – 8 osob.

                                                                                                                                Úprava trvá 2 ½ hodiny