Telecí sekaná pečeně

    Poměr: 25 dkg telecího masa z plece nebo z kýty, 20 dkg vepřového masa prorostlého, 1 tvrdší žemle, asi 1/8 litru bílého přírodního vína, 1 vejce, 8 dkg slaniny, trošku muškátového květu, pepře, majoránky a soli, 2 dkg cibule, 3  a 5 dkg sádla, 2 dkg strouhané housky, 1 bílek a trochu vývaru.

 

    Postup: Žemli ostrouháme, nakrájíme na plátky, dáme do hrnečku, zalijeme bílým vínem a necháme asi půl hodiny stát. Potom ji lehce vymačkáme a sítem prolisujeme.

    Očištěné a omyté maso dvakrát umeleme na masovém strojku. K němu přidáme ve víně namočenou, prolisovanou žemli, vajíčko, koření, sůl, jemně usekanou a na sádle osmahnutou cibuli, strouhanou housku, na velké kostky nakrájenou slaninu a směs dobře promícháme.

    Ze směsi pak utvoříme na houskou posypaném vále šišku, vyčnívající kostky slaniny zatlačíme do sekané, dáme ji na pekáč do rozpuštěného sádla, povrch potřeme bílkem a v troubě pomalu pečeme asi hodinu. Po zapečení poléváme občas šišku vlastní šťávou. Při dopékání podléváme sekanou pečeni z pekáče vyndáme a necháme vychladnout.

Zatím odstraníme se šťávy mastnotu, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme, přecedíme, a nemáme-li pro ni upotřebení v teplé kuchyni, přiícháme ji buď do hnědé krycí rosolové omáčky, anebo ji vychladlou promícháme s trochou studeného tekutého rosolu. Pak ji potřeme studenou sekanou pečeni.

    Vychladlou sekanou nakrájíme na plátky, jež urovnáme na podlouhlou mísu a vkusně ozdobíme. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a zejména k večeři.

    Příloha: bílé pečivo, salátová kaše, ředkvičky, kyselé okurky, saláty ze syrové zeleniny apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.