Telecí brzlík v rosolu

    Poměr: ½ kg brzlíku, asi 1 litr vývaru z kostí, 30 dkg ve slané vodě uvařené zeleniny (mrkev, petržel, celer, zelený hrášek, po případě i chřestové hlavičky), asi ¾ litru studeného tekutého rosolu a zelená petržel. – 6 pohárových tvořítek. (Nemáme-li pohárová plechová tvořítka, zalijeme brzlík rosolem do tvořítka pudinkového.)

 

    Postup: Ovařený brzlík vložíme do vroucího vývaru a uvaříme do měkka. Potom jej odblaníme a v trošce vývaru necháme vychladnout.

    Do menších pohárových plechových tvořítek nalijeme asi centimetr vysokou vrstvu rosolu a necháme ji ztuhnout. Na tuto vrstvu pak vložíme zeleninu nakrájenou na kostičky uvařenou ve slané vodě, a to do poloviny tvořítka, zalijeme rosolem a opět necháme ztuhnout. Potom vložíme do tvořítka vychladlý nakrájený brzlík, dolijeme rosolem a postavíme do chladu, aby ztuhl.

    Ztuhlý obsah tvořítek vyklopíme na okrouhlou mísu a ozdobíme zelenou petrželí.

    Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: bílý chléb, majonéza okořeněná nebo majonézová omáčka.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.