Telecí řízky (steaks) plněné husími játry

    Poměr: 6 silnějších telecích řízků, 20 dkg pečených husích jater, sůl, 3 dkg hladké mouky, 8 dkg sádla, trochu vývaru a 1/16 litru studeného tekutého rosolu. – 6 podušených žampionových hlaviček,, zelená petržel, 1/8 litru studeného tekutého rosolu, asi 80 dkg rýžového salátu obyčejného a asi 60 dkg salátu z čerstvých paprik .

 

    Postup: Řízky ze strany nakrojíme, rozevřeme, tence naklepeme a osolíme. Na jednu polovinu vložíme plátek z husích jater, a překlopíme jej druhou polovinou řízku. Strany řízků potom přiklepneme, osolíme, na jedné straně poprášíme moukou a pečeme je v horkém sádle asi 8 – 10 minut . Upečené řízky necháme na sítě vychladnout. Do vychladlé šťávy povařené s trochou vývaru, přimícháme studený tekutý rosol, řízky tím polijeme a postavíme do chladu.

    Když šťáva ztuhla, položíme na každý řízek hlavičku žampionu a k ní snítku petržele. Takto upravené potřeme tekutým studeným rosolem a necháme v chladu ztuhnout.

    Na podlouhlou mísu upravíme podstavec z rýžového salátu a na něj úhledně narovnáme připravené řízky. Kolem podstavce dáme salát z čerstvých paprik.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři. Příloha: chléb všeho druhu.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.