Telecí kýta po myslivecku

    Poměr: 1 kg masa z telecí kýty (ořech nebo fricandeau), sůl, 8 dkg slaniny, 8 dkg uzeného hovězhího vařeného jazyka, 5 dkg másla, 15 dkg zeleniny (mrkev, celer, petržel), 4 dkg cibule, 1 bobkový list, 6 zrnek pepře a 4 zrnka nového koření, 1/16 litru octa, 1/8 litru bílého vína a ¾ litru vývaru z kostí. – 80 dkg smržového salátu ,ředkvičky a zelená petržel.

 

    Postup: Očištěné maso odblaníme, rozkrájíme slaninu a uzený jazyk na delší hranolky a protáhneme jimi maso hlavně v prostředku po vlákně, osolíme, motouzem ovážeme a v rozpáleném máslem po všech stranách lehce opečeme. Nyní k masu přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, zeleninu a koření, trochu vše podusíme, pak podlijeme octem, vínem a vývarem a pomalu dusíme asi hodinu a půl. Během dušení maso občas obracíme. Udušené maso necháme ve vlastní šťávě vychladnout. Vychladlé maso zabalíme do utěrky nebo do pergamenového papíru a dáme asi na 3 hodiny do chladničky, aby nám dobře ztuhlo. (Z vývaru masa si můžeme připravit rosol, jehož použijeme k potření nakrájené pečeně.)

    Na okrouhlou mísu upravíme do středu hromádku smržového salátu, kolem něbo věncovitě rozložíme maso nakrájené na plátky a ozdobíme je tulipánky z ředkviček a zelenou petrželí.

    Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: bílý chléb, z nápojů bílé víno.

 

    Pro 8 osob.

Úprava trvá i s odležením 5 hodin.