Nákyp z telecích jater, studený
Poměr: 35 dkg telecích jater, 3 ½ dkg másla, 2 vejce, 1 tvrdší žemle, asi 1/8 litru mléka, trochu soli, pepře a majoránky, trochu másla a prosáté strouhané houskyna vymazání a vysypání ohnivzdorného porcelánového tvořítka. – Zelená petržel a rajská jablka marinovaná na zdobení.
Postup: Ostrouhanou žemli nakrájíme na plátky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát.
Játra nakrájíme na kostky a prolisujeme je sítem. Máslo v misce pěnovitě utřeme a stále míchajíce postupně přidáváme žloutky, vymačkané prolisované žemle, prolisované játra, sůl, pepř a majoránku. Nakonec lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Touto hmotou naplníme tvořítko vymazané máslem a vysypané houskou a pečeme v troubě půl hodiny. Upečený nákyp vyklopíme a necháme vychladnout. Vychladlý nakrájíme na plátky, urovnáme je na mísu a ozdobíme na plátky nakrájenými marinovanými rajskými jablíčky a zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: chléb, saláty ze syrové zeleniny, houby nakládané v octovém nálevu apod.
Pro 4 – 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.