Telecí srdce plněné

    Poměr: 1 telecí srdce, 5 dkg prorostlého vepřového masa, 5 dkg telecího masa z plece, ½ vajíčka, ½ žemle v mléce namočené a dobře vymačkané, 1 lžíce smetany, sůl, pepř a květ, 8 dkg slaniny, 5 dkg másla nebo sádla, vývar ze zeleniny nebo z kostí. – Kyselé okurky a rajské jablka.

 

    Postup: Srdce čistě vymyjeme, sedlou krev odstraníme a srdce trochu osolíme. Telecí maso, vepřové maso a žemli na masovém strojku dvakrát umeleme, dáme do misky, přidáme vajíčko, smetanu, sůl, pepř a květ a dobře vše promícháme. Touto kašovinou naplníme srdíčko, zabalíme je do plátku slaniny, převážeme motouzem a v rozpáleném tuku pomalu v troubě pečeme asi dvě hodiny. Během pečení srdíčko obracíme a poléváme vlastní šťávou. Aby se nám šťáva nepřipálila, přiléváme k ní občas trochu vývaru. Upečené a vychladlé srdce nakrájíme vkusně na plátky, upravíme je na misku a ozdobíme kyselou okurkou a rajskými jablky.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: chléb, saláty ze syrové zeleniny nebo francouzský salát apod.

 

    Pro 3 osoby.

                                                                                                                        Úprava trvá 3 hodiny