Telecí kýta plněná, pečená
Poměr: 1 – 1 ½ kg telecího masa z kýty (velký ořech), sůl, 8 dkg másla nebo sádla, trochu vývaru a 2 dkg másla na potření. – Náplň a buď půl litru studeného tekutého rosolu, nebo hlávkový salát.
Na náplň: 20 dkg telecího masa z plecka, 5 dkg hovězího masa libového, 2 tvrdší žemle, asi čtvrt litru mléka, 4 dkg másla, 2 žloutky, sůl, pepř, trochu muškátového květu a 4 dkg šunky nebo šunkového salámu.
Úprava náplně: Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Potom dáme namočené žemle i s mlékem do kastrolku, přidáme máslo, postavíme na plotnu a mícháme tak dlouho, až se hmota odlepuje od nádoby. Účelem toho je, aby se co možno nejvíce tekutiny vypařilo. Takto upravenou hmotu postavíme do chladu.
20 dkg telecího masa a 5 dkg hovězího masa několikrát na masovém strojku umeleme a k němu přimícháme vychladlou hmotu, připravenou ze žemlí.
Chceme-li mít nádivku hodně jemnou, musíme tuto směs ještě prolisovat sítem. K prolisované směsi pak přidáme žloutky, sůl, pepř, po případě trochu muškátového květu, na kostičky nakrájenou šunku a dobře vše promícháme. Hotovou náplň postavíme před použitím na půl hodiny do chladu.
Postup: Maso z kýty (nejlépe velký ořech) odblaníme, ze strany nakrojíme, rozevřeme, trochu naklepeme, naplníme připravenou nádivkou, sešijeme, osolíme a na tuku asi hodinu a půl pečeme tak, jako telecí kýtu pečenou .
Na podlouhlou mísu nalijeme asi centimetr vysokou vrstvu studeného tekutého rosolu a po jeho ztuhnutí narovnáme na něj vychladlou upečenou telecí kýtu, nakrájenou na plátky. Místo na rosol můžeme nakrájenou kýtu rozložit také na lístky hlávkového salátu.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: bílé pečivo, saláty ze syrové zeleniny nebo jablkový salát s majonézou, po případě remuládová omáčka.
Pro 8 – 12 osob.
Úprava trvá 3 hodiny.