Slanečci v různých úpravách
Slanečci jsou nasolení sledi a přicházejí na trh buď nekuchaní, tedy celí, nebo polovykuchaní, to znamená, že kromě jiker nebo mlíčí a střeva jsou ostatní vnitřnosti háčkem odstraněny. Polovykuchaní slanečci jsou nejen jakostnější, ale mají také delší trvanlivost.
Náš trh bývá často zásoben čerstvými sledi, z kterých si můžeme upravit kromě jiných hodnotných pokrmů také slanečky.
Matjesoví slanečci jsou mladí sledi bez jiker a bez mlíčí, jen nepatrně nasolení. Jejich maso má velmi jemnou chuť a je nesrovnatelně lepší než maso obyčejných slanečků.
V severských státech se matjesové řezy nakládají do marinády, připravené z oleje, vína, soli, cukru, hřebíčku a jiného koření, a na trh pak přicházejí konservované v krabicích. V této úpravě konservované jsou výbornou lahůdkou.