Nářezové mísy

    Ze studených pokrmů se nejrychleji a nejsnáze upravují nářezové mísy, které se skládají hlavně ze salámů a mas nakrájených na tenké plátky a rozložených na míse buď v řadách, anebo vějířkovitě nebo věncovitě. Vhodné přílohy, jako máslo, máslový krém, nastrouhaný křen, ředkvička, zelená paprika, rajské jablko, kyselá okurka, červená řepa uvařená na kyselo, houby nakládané v octovém nálevu, rosol, hlávkový salát a zelená petržel, tyto nářezové mísy doplňují a zdobí.

    Někdy se k upravenému nářezu na míse také přikládá pečená drůbež nebo obložená vejce, sýry apod. Přiloží-li se k nářezu upravenému na míse očka, olejovky, nebo podobné lahůdky, pak se nikdy nepřikládají přímo, nýbrž nejdříve se položí na list hlávkového salátu nebo se dávají na mušle. Tím zamezíme, aby na nářez nestékal olej z ryb.

    Další pokyny o úpravě nářezů jsou ve stati „Postup při úpravě studených pokrmů, mis apod.“

    Všechny druhy nářezů se uplatní při každé příležitosti, zejména však tam, kde jde o rychlé pohoštění nečekané návštěvy.