Masité pokrmy

    Maso z jatečných zvířat, drůbeže nebo zvěře náleží k nejoblíbenějším a nejdůležitějším potravinám člověka. Především maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny, které jsou nejdůležitější složkou výživy. Kromě toho obsahuje i jiné, pro výživu nutné látky, zvláště soli, vitaminy skupiny B2, jež podporují vzrůst a obnovování těla, síru a jiné prvky. Další důležitou živinou, která je v mase obsažena, jsou tuky. Tuky dodávají tělu energii a vyvolávají pocit nasycení. Lidem, kteří nepracují těžce, neprospívá požívání nadměrného množství tuku, proto dáváme raději přednost masu libovějšímu, které je také stravitelnější než maso tučné (vepřové, kachní, husí apod.).

    Nejcennější je maso odleželé z vyzrálých, ale nikoli přestárlých zvířat.

    Záleží ovšem také mnoho na způsobu úpravy masa. Tak např. při pečení masa vznikají látky, které dráždí a podněcují chuť a vylučování trávicích šťáv v žaludku (přírodní šťávy, chutná kůrka na povrchu pečeného masa). Mnozí zdravotníci zastávají názor, že zdraví prospěšnější je prostší příprava masa, jako je vaření nebo dušení. Vařením nebo dušením maso stejnoměrně změkne a stane se lehce stravitelným. Ovšem ani vařit, ani péci nemáme maso zbytečně dlouho, aby se z něho nevyloužilo nadbytečně mnoho cenných látek.

    Ve studené kuchyni musíme dávat přednost masu výraznější chuti, poněvadž studená masa nemají dráždivé aroma teplých pokrmů.