Pěny

    Pokrm, který ve studené kuchyni nazýváme pěnou, skládá se hlavně z kašoviny zhotovené z pečených, dušených, po případě i vařených mas, která musí být obzvláště jemná, dále pak z různých přísad, jako bílé základní omáčky, rosolu, po případě rosolové majonézy a koření.

    Smetana, která se jako další složka přidává do kašoviny až dodatečně, určuje blíže název tohoto pokrmu.

    Chceme-li zhotovit dobrou pěnu, je bezpodmínečně nutné, abychom použili jakostních surovin. Nevylučuje se však používat k přípravě pěn různých odkrojků (odpadů), na příklad ze šunky, ryb, drůbeže apod., ale musí být naprosto čerstvé, to znamená, že nesmějí být oschlé a dlouho skladované v chladničce.

    Jinak je úprava pěn celkem snadná, ovšem je nutné, tak jako u každého receptu, dodržovat správný postup při jejich zhotovení, abychom se setkali se žádoucím výsledkem.