Pěna z rajských jablek

    Poměr: 60 dkg čerstvých, vyzrálých, tvrdších rajských jablek, 7 dkg másla, 10 dkg bílé omáčky velouté ,2 dkg želatiny, trochu vývaru (místo bílé omáčky, želatiny a vývaru můžeme také použít 1/8 litru bílé krycí rosolové omáčky tekuté, ,sůl, pepř, trochu cukru, malounko skořice, několik kapek worcesterové omáčky, citronová šťáva a 1/8 litru šlehačky.

 

    Postup: Rajská jablíčka spaříme ve vařící ve vodě, potom ihned špičkou nože sloupneme tenkou slupku, rajčata rozkrojíme, jadérka a šťávu vytlačíme, maso jemně rozsekáme, vložíme do rozpuštěného másla a podusíme. Podušená rajská jablka prolisujeme žíněným sítem a necháme vychladnout.

    Do misky dáme bílou omáčku, v trošce vývaru rozpuštěnou želatinu a protlak z rajských jablek a dobře vše promícháme. Směs pak okořeníme, zakapeme citronovou šťávou a nakonec lehce přimícháme napolo ušlehanou smetanu, naplníme do menších plechových tvořítek a necháme v chladu ztuhnout. Ztuhlou pěnu vyklopíme a používáme ji k obložení studeného pečeného telecího masa, k svíčkové pečeni po anglicku, k rybám, k nářezům apod.

    Ztuhlou pěnu naplněnou do sáčku s hvězdičkovitou trubičkou můžeme též ozdobně vystřikovat na vařená vajíčka, plnit ji do vydlabaných rajských jablek a zdobit ji studené mísy.

 

    Asi 50 dkg pěny.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.