Šunková pěna

    Poměr: ½ kg šunky umleté na masovém strojku nebo utlučené v moždíři , 20 dkg bešamelové omáčky, asi 3/16 litru stdueného tekutého rosolu, sůl, bílý pepř, několik kapek worcesterové omáčky nebo trochu paštikového koření a 2/10 litru šlehačky. – Plechové tvořítko, ¼ litru studeného tekutého rosolu, 20 dkg majonézy okořeněné a na zdobení hlávkový salát a ředkvičky.

 

    Postup: Do připravené šunky přimícháme bešamelovou omáčku, sítem prolisujeme a postavíme na půl hodiny do chladu. Pak přimícháme ke kašovině tekutý rosol, okořeníme a nakonec lehce přimícháme ušlehanou smetanu.

    Podlouhlé plechové tvořítko, vylité tenkou vrstvou rosolu, naplníme připravenou pěnou a necháme v chladničce ztuhnout. (Pěnu můžeme zalít též do malých plechových tvořítek.)

    Ztuhlou pěnu z tvořítka vyklopíme a nakrájíme na porce. Před podáváním nastříkáme kolem okrajů jednotlivých porcí majonézu a ozdobíme je hlávkovým salátem a ředkvičkou.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílý chléb nebo housky, po případě švýcarské briošky.

 

    Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.