Marinování ryb

    K marinování používáme vařených, dušených nebo pečených buď celých ryb menších, nebo ryb větších, rozdělených na porce. Připravené ryby vkládáme do hlubších, nejlépe skleněných misek a zaléváme je marinádou tak, aby byly potopeny. Potom je alespoň na den postavíme do chladu. Čím déle se marinovaná ryba proleží, tím je chutnější.

    Při úpravě marinovaných ryb je nejdůležitější marináda, která má rybímu masu dodat pikantní a kořennou chuť.

Marináda se upravuje různě: z octa nebo z citronové šťávy, z vývaru nebo vody, z vína, s přísadou zeleniny, koření, soli, oleje a podobně.

    Některé marinády je nutno předem povařit, jiné upravujeme bez vaření. Někdy vaříme rybu v marinádě přímo.

    K marinování ryb používáme také často bylinkovooctové omáčky.

    Složení a úpravu marinády naleznete přímo u jednotlivých receptů.