Ryby mořské v různých úpravách
Před úpravou mořských ryb si přečtěte „Všeobecné pojednání o mořských rybách“, které naleznete u čísla 69.
Připravujeme-li mořské ryby čerstvé, můžeme jejich typickou vůni nebo pach značně potlačit tím, že je hodinu před úpravou marinujeme, a to tímto způsobem:
Ryby nakrájené již na porce, narovnáme před úpravou do vhodného kastrolu a zalijeme asi dvouprocentním octovým roztokem, lépe však vodou okyselenou citronovou šťávou. Povrch ryb pak posypeme jemně rozsekanou pažitkou nebo petrželí, po případě koprem, zakryjeme je navlhčeným ubrouskem a postavíme do chladu. Soli však nesmíme použít, neboť by nám vyloužila šťávu z rybího masa. Ryby solíme teprve před samým vařením, dušením, pečením apod.