Pěna z husích jater

    Poměr: 50 dkg husích jater buď vařených, nebo dušených, asi ¼ litru studeného tekutého rosolu, připraveného bez octa, trochu soli, bílého pepře a paštikového koření (po případě 2 lžíce madeirského vína) a asi 2/10 litru šlehačky. – Plechové tvořítko tvaru bomby, 1 lanýž nebo pestřec, ¼ kg tuhého rosolu, 10 kuliček ve tvaru lanýže z husích jater a zelená petržel.

 

    Postup: Uvařená nebo udušená husí játra sítem prolisujeme, k prolisovaným přidáme madeirské víno, okořeníme, dobře promícháme a postavíme do chladu. Pak do kašoviny promícháme tekutý studený rosol a nakonec k ní lehce přimícháme ušlehanou smetanu.

    Tvořítko, tzv. bombu, vylijeme nejdříve tenkou vrstvou rosolu a na ztuhlou vkusně rozložíme na tenké plátky nakrájený lanýž nebo pestřec, ozdobu přelijeme znovu tenkou vrstvou rosolu, a když rosol ztuhl, naplníme bombu připravenou pěnou a postavíme do chladničky.Ztuhlou pěnu vyklopíme na okrouhlou mísu a kolem pěny nasypeme jemně rozsekaný tuhý rosol, do něho zasadíme lanýže z husích jater a ozdobíme zelenou petrželí.

    Vynecháme-li při úpravě této pěny studený tekutý rosol, pak jí můžeme plnit vajíčka nebo paštičky z lístkového těsta, větrníky, lodičky z křehkého těsta, pomazávat jí chlebíčky nebo ji vystříkat sáčkem s hvězdičkovitou trubičkou jako ozdobu na obložené chlebíčky.

    Takto upravená pěna se podává k slavnostnějším příležitostem a hodí se též pro studený bufet.

    Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 3 hodiny.