Jazyková pěna

    Poměr: 50 dkg uvařeného uzeného hovězího jazyka umletého na masovém strojku, 15 – 20 dkg bílé omáčky velouté, 3 dkg žampionů, 1/8 litru vína madeira, asi 3/16 litru studeného tekutého rosolu, trochu soli, bílého pepře, několik kapek worcesterové omáčky a 1/8 litru šlehačky. – Plechové tvořítko tvaru srnčího hřbetu a ¼ litru studeného tekutého rosolu na vylití tvořítka.

 

    Postup: Do připraveného jazyka přimícháme bílou omáčku, žampiony udušené ve víně a vychladlé. Vše sítem prolisujeme a postavíme do chladu. Pak přimícháme ke kašovině tekutý studený rosol, okořeníme a nakonec lehce přimícháme ušlehanou smetanu.

    Tvořítko vylijeme tenkou vrstvou rosolu, kterou můžeme dekorativně ozdobit. Takto připravené tvořítko naplníme pěnou a postavíme do chladničky. Ztuhlou pěnu z tvořítka vyklopíme na oválovou mísu a vkusně ozdobíme.

    Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.