Slanečci marinovaní
Poměr: 10 slanečků (mlíčňáků), ½ l vody, 30 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 dkg cibule, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list, sůl, 1/16 litru octa, - šťáva z ½ citronu, trochu mletého bílého pepře, kávová lžička hladké hořčice, 1/16 litru mléka, 1/8 litru oleje a trochu worcesterové omáčky.
Postup: Z vymáčených, vykuchaných a očištěných slanečků odkrojíme hlavy a ocasy a slanečky rozdělíme podélně na půlky. Mlíčí dáme stranou.
Do hrnce vložíme na tenká kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, v plátěném hadříčku svázané koření, sůl, ocet, směs zalijeme horkou vodou a vaříme asi třicet minut. Uvařenou zeleninu scedíme a obojí, zeleninu i vývar, necháme vychladnout.
Nyní si připravíme tuto marinádu: mlíčí jemným sítem prolisujeme do misky a stále je míchajíce vařečkou přidáváme k němu mléko, olej, osminu litru zeleninového vývaru, citronovou šťávu, pepř, hořčici a worcesterovou omáčku.
Potom vezmeme kamenný hrnec a střídavě do něho pokládáme: nejdříve trochu marinády, pak slanečkové řezy, na ně zeleninu, a tak střídavě postupujeme, až všechny řezy poklademe. Navrch dáme malé kulaté prkénko, zatěžkáme je kamenem a postavíme do chladu.
Ne dříve než druhý den slanečky podáváme. Takto marinovaní slanečci nám vydrží v chladu nejméně čtyři dny.
Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: chléb, pivo.
Pro 10 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.