Hašé z telecího masa

    Poměr: 50 dkg telecího masa buď pečeného nebo vařeného, (mohou to být též odkrojky), 1 tvrdší žemle, 1/8 litru mléka, 3 dkg másla, zelená petržel, 2 dkg cibule, 1 žloutek, sůl, pepř a vývar. – Na zdobení zelená petržel a rajské jablko.

 

    Postup: Telecí maso dvakrát umeleme na masovém strojku a umleté na prkénku nožem utřeme, aby nebylo trupelnaté. K utřenému masu pak přimícháme v mléce namočenou, dobře vymačkanou, prolisovanou žemli.

    Do kastrolu dáme máslo, do rozpuštěného přidáme jemně nakrájenou cibuli a zelenou petržel, trochu to podusíme, pak přidáme maso, podlijeme trochou vývaru, přidáme žloutek, sůl, pepř, dobře zamícháme, krátce podusíme a odstavíme. Z vychladlého hašé upravíme na míse tvar pyramidy a ozdobíme je zelenou petrželí a na dílky nakrájeným rajským jablkem.

    (Takto upravené hašé se též velmi dobře hodí jako pomazánka na chlebíčky, k plnění čerstvých paprik apod.)

    Podáváme zejména jako studenou večeři.

    Příloha: bílý chléb, měsíčky z lístkového těsta, po případě saláty ze syrové zeleniny, nakládané houby v octovém nálevu apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.