Telecí kotlety podle budapeštského způsobu

    Poměr: 6 telecích kotlet, trochu soli a papriky, 5 dkg sádla, 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 dkg cibule, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list a trošku tymiánu, ½ l vývaru z kostí. – ¼ l růžové krycí rosolové omáčky, 1/8 l studeného tekutého rosolu, maďarský salát, rajské jablko a zelená paprika.

 

    Postup: Kotlety vykostíme, na okraji nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, posypeme paprikou a v rozpuštěném sádle je lehce opečeme, nenecháme je však zhnědnout. Potom k nim přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a koření, trochu podusíme, pak podlijeme vývarem a dusíme tak dlouho, až nám kotlety změknou. Udušené a částečně prochladlé kotlety dáme do lisu  a postavíme do chladu.

    Šťávu z udušených kotlet zbavíme tuku a přimícháme ji do růžové krycí rosolové omáčky.

    Studené kotlety rozložíme na drátěnou podložku, polijeme je růžovou krycí rosolovou omáčkou a když ztuhla, ozdobíme jednotlivé kotlety vykrájenými kolečky ze zelené papriky a z rajského jablka. Takto ozdobené potřeme rosolem a postavíme znovu do chladu.

    Potom dáme do středu okrouhlé mísy maďarský salát a kolem salátu věncovitě rozložíme upravené kotlety.

    Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.