Telecí kýta pečená
Poměr: 1 kg telecího masa z kýty, sůl, 8 dkg másla nebo sádla a trochu vývaru. Na potření 2 dkg másla a na zdobení hlávkový salát nebo zelená petržel a tuhý rosol.
Postup: Očištěné maso osolíme. Na pekáči rozpustíme máslo nebo sádlo a připravené maso na něm nejdříve po všech stranách lehce opečeme. Pak vložíme do pekáče odřezky z telecího masa, vložíme na ně opečené maso vrchní částí (hřbetem) dolů a zvolna v troubě pečeme asi tři čtvrti hodiny. Potom maso obrátíme a pečeme opět asi tři čtvrti hodiny. Ze začátku poléváme maso při pečení vlastní šťávou, později přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Při dopékání přetřeme povrch masa rozpuštěným máslem, aby dostal pěknou barvu. Upečené maso necháme dobře vychladnout.
Ze šťávy z pečeně odstraníme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme a procezenou šťávu buď přidáváme do hnědé krycí rosolové omáčky, nebo ji promícháme s trochou studeného tekutého rosolu a studené pečené maso touto omáčkou potíráme.
Studenou pečenou kýtu nakrájíme na plátky, rozložíme je úhledně na podlouhlou mísu a potřeme je šťávou, promíchanou s rosolem. Takto upravenou pečeni ozdobíme buď hlávkovým salátem, anebo jemně rozsekaným rosolem a zelenou petrželí.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.
Příloha: saláty ze syrové zeleniny, saláty z vařené nebo podušené zeleniny, saláty zeleninové speciální, saláty rýžové, saláty ovocné, plněná rajská jablíčka, po případě chléb apod.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.