Telecí kotlety v rosolu

 

    Poměr: 6 telecích kotlet, sůl, 6 dkg másla, 15 dkg karotek, 15 dkg malých cibulek, 4 zrnka nového koření, 6 zrnek pepře, bobkový list, 1 ½ litru vývaru z telecích kostí. – Zelená petržel na zdobení.

 

    Postup: Kotlety vykostíme, na okraji nařízneme, lehce naklepeme, osolíme a v rozpáleném másle je trochu do růžova opečeme. Potom k nim přidáme očištěné karotky a cibulky vcelku, nové koření, pepř a bobkový list; zalijeme vývarem z telecích kostí a uvaříme do měkka. Uvařené kotlety vyndáme a částečně prochladlé dáme na prkénko, druhým prkénkem zakryjeme, zatížíme a v tomto lisu je ponecháme až do úplného vychladnutí.

    Udušené cibulky a karotky vyndáme a z vývaru si připravíme rosol, ale bez octa . Do hlubší skleněné misky narovnáme studené telecí kotlety, na ně rozložíme vařené cibulky a karotky, vše zalijeme rosolem a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním ozdobíme vnitřní okraj misky zelenou petrželí.

    Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: chléb, citron, po případě majonézová omáčka.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.