Telecí kýta s párky, pečená

    Poměr: 1 kg telecího masa z kýty, nejlépe velký ořech, 3 párky, sůl, 8 dkg másla nebo sádla, 2 dkg slaniny, 1 cibule a trochu vývaru. – 60 až 80 dkg rýžového salátu s jablky ,6 rajských jablek a zelená petržel.

 

    Postup: Do očištěného masa prořízneme na jedné straně úzkým dlouhým nožem otvory, a to po vlákně, a do nich zastrkáme párky. Potom maso osolíme a v rozpuštěném tuku po všech stranách lehce opečeme. Pak dáme do pekáče odřezky z telecího masa a na ně vložíme opečené maso vrchní částí dolů, přidáme cibuli a na kostky nakrájenou slaninu a maso v troubě zvolna pečeme tak, jak je uvedeno v předchozím předpise.

    Z rýžového salátu si upravíme na mísu podlouhlý podstavec, na který rozložíme pečenou, vychladlou, na plátky nakrájenou kýtu. Okraj podstavce ozdobíme rajskými jablky nakrájenými na dílky a zelenou petrželí.

    Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.