Telecí řízky smažené (vídeňské)

 

    Poměr: 6 telecích řízků z kýty, sůl, 8 dkg hrubé mouky, 2 vejce, 2 polévkové lžíce mléka, asi 15 dkg prosáté strouhané housky a 15 až 20 dkg sádla. – Hlávkový salát a citron.

 

    Postup: Řízky nejdříve na okraji nařízneme, pak tence naklepeme (asi na 3 mm), osolíme, obalíme nejdříve v mouce, kterou upěchujeme, pak v rozšlehaných vejcích, do kterých jsme přidali trochu mléka, a nakonec lehce ve strouhané housce. Obalené řízky vložíme do rozpáleného tuku a osmažíme nejprve na jedné a pak na druhé straně. Smažení řízků má trvat celkem nejdéle deset minut. Usmažené řízky necháme na sítě vychladnout.

    Na mísu rozložíme lístečky hlávkového salátu, na ně vkusně rozložíme smažené řízky a ozdobíme citronem.

    Podáváme hlavně jako samostatný pokrm.

    Příloha: chléb, saláty všeho druhu (připravované ovšem bez masa, ryb a korýšů), též ovocné saláty s majonézou, majonézové omáčky apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.

 

    Důležité. Nikdy nepodávejme k smaženým řízkům jako přílohu salát vlašský, slanečkový apod. Nejlépe se hodí salát francouzský a tatarská omáčka, po případě černý kořen s majonézou .