Telecí ledvina pečená, s francouzským salátem
Poměr: 1 kg telecí ledviny (pečínky) s ledvinkou, sůl, 10 dkg sádla, trochu vývaru, 2/10 l studeného tekutého rosolu, 60 dkg francouzského salátu . Svazečky z chřestu , hlávkový salát, a růže z ředkviček.
Postup: Telecí maso s ledvinou otřeme utěrkou namočenou v horké vodě, osolíme a v rozpáleném sádle nejdříve po všech stranách opečeme. Potom maso vložíme do trouby a polévajíce je vlastní šťávou (Podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar) pečeme asi půl druhé hodiny. Upečenou ledvinu necháme vychladnout.
Se šťávy slijeme mastnotu, přidáme k ní trochu vývaru, povaříme, procedíme a promícháme studeným tekutým rosolem.
Z vychladlé pečeně opatrně vyřízneme ledvinku, přebytečný tuk odkrojíme a takto očištěnou nakrájíme na plátky.
Pak upečené maso od kosti odkrojíme, odkrojený pruh masa položíme na prkénko, nakrájíme šikmo na plátky a na ně položíme po jednom plátku ledvinky. Vše pak přetřeme připravenou šťávou, promíchanou rosolem. Navrch jednotlivých porcí položíme svazeček chřestu a postavíme je do chladu.
Na podlouhlou mísu si upravíme podstavec z francouzského salátu a na něj vkusně rozložíme ozdobené plátky masa. Kolem podstavce dáme lístky hlávkového salátu a růžičky z ředkviček.
Podáváme jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři. Příloha: bílé pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 3 hodiny.