Telecí hrudí nadívané

 

    Poměr: 1,20 kg telecího hrudí, sůl, 8 dkg másla nebo margarinu a vývar.

Na nádivku: 6 dkg másla, 3 žemle, 1/8 litru mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 5 dkg na kostičky nakrájené šunky nebo šunkového salámu, trochu muškátového květu a zelené petržele, 4 dkg strouhané housky, sůl, pepř.

 

    Úprava nádivky: V misce pěnovitě utřeme máslo, vejce, žloutek, žemle ostrouhané, namočené v mléce, dobře vymačkané a prolisované, na drobné kostičky nakrájenou šunku, květ, jemně nakrájenou zelenou petržel, pepř, sůl a strouhanou housku. Tekto připravenou nádivku postavíme do chladu.

    Postup: Telecí hrudí nejdříve omyjeme a osušíme. Žeberní kosti v kloubech nařízneme a hrudí přes hranu stolu přehneme tak, až se žebra v kloubech uvolní. Nyní podélným řezem ostrým nožem nařízneme tenkou blánu obalující jednotlivé žeberní kosti, uvolněné kosti v kloubech uchodpíme a odstraníme. U vykostěného obráceného hrudí přeřízneme ostrým nožem na nižší straně tenkou tkáň, jež spojuje vrchní a spodní část masa. Do vzniklého otvoru zastrčíme vařečku a oddělíme maso tak, aby nám vznikl souměrný otvor pro nádivku. Do tohoto otvoru nesmí přijít voda. Otvor v hrudi osolíme, naplníme nádivkou a dobře zašijeme. Často je maso na boční straně odděleno a pouze tenká blána nám zadržuje nádivku. V tom případě je nutno i tuto boční stranu sešít. Takto upravené hrudí na povrchu osolíme a nejdřív je v horkém másle na všech stranách trohcu opečeme. Pak do středu pekáče, ve kterém jsme opékali hrudí, vložíme rozsekané kosti, po případě odpadky z masa. Položíme na ně opečené hrudí vrchní stranou dolů, vložíme do trouby, občas poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme vývar do šťávy a pečeme asi půl druhé hodiny. (Nejdříve na jedné straně tři čtvrti hodiny, pak hrudí obrátíme a dopečeme.) Při dopékání můžeme povrch hrudí před vychladnutím několikrát propíchneme vidličkou, a to proto, aby nám pára mohla uniknout. Potom hrudí postavíme do chladu. Vychladlé můžeme potřít rosolovou šťávou. Když šťáva ztuhla, nakrájíme hrudí na porce, vkusně je upravíme na mísu a ozdobíme.

    Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílý chléb, saláty všeho druhu (připravené ovšem bez masa, ryb a korýšů) i saláty ovocné nebo kyselé okurky anebo červená řepa vařená na kyselo apod.

 

    Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.