Kuře pečené na roštu

    Poměr: 1 kuře, sůl, pepř, 5 dkg oleje nebo másla, 40 dkg salátové kaše , zelená petržel a bramborové lupínky smažené.

 

    Postup: Očištěné a vykuchané kuře buď nožem nebo drůbežími nůžkami rozdělíme na dvě půlky. Páteřní kost odsekneme. Lépe je však když kuře před pečením úplně vykostíme (viz číslo 19) a pak rozpůlíme. Připravené půlky kuřete lehce naklepeme, osolíme, slabě opepříme a potírajíce je buď olejem, nebo máslem, pečeme je na roštu, a to na každé straně osm minut, tj. celkem asi šestnáct minut. Upečené a vychladlé kuře upravíme vzhledně na podstavec zhotovený ze salátové kaše a ozdobíme zelenou petrželí. Kolem podstavce dáme smažené bramborové lupínky.

    Podáváme jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílý chléb, majonéza okořeněná nebo tatarská (po případě pažitková) omáčka. Rovněž saláty ze syrové zeleniny jsou vhodnou přílohou.

 

    Pro 2 – 4 osoby.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.