Kachna pečená

    Poměr: 1 kachna, sůl, kmín, 5 dkg másla nebo sádla a trochu vývaru.

 

    Postup: Mladou kachnu očistíme, vykucháme, vymyjeme hlavu, krk, křídla a nohy odsekneme, pak ji osolíme, posypeme kmínem a svážeme.Místo kmínu můžeme kachnu posypat též majoránkou. Na pekáči rozpustíme tuk, vložíme do něho kachnu prsíčky dolů, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Když je kachna na hřbetě již dost červená, obrátíme ji a dopečeme. Při pečení ji občas poléváme vypečenou šťávou, a je-li zapotřebí, přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Při dopékání můžeme kachnu potírat máslem. Pečení kachny trvá asi tři čtvrti hodiny až hodinu. Upečenou kachnu dáme dobře vychladnout.

    Studenou kachnu dáme na prkénko, pak ji podél rozpůlíme tak, aby na jedné půlce zůstala celá páteřní kost, kterou pak z této půlky vcelku odsekneme. Pak jednotlivé půlky rozdělíme napříč podle velikosti kachny na tři až čtyři díly. Je to nejjednodušší způsob, jak kachnu rozdělit.

    Díly kachny sestavíme do dvou původních půlek, které položíme vedle sebe na oválnou mísu, a ozdobíme buď hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí a tulipánky z ředkviček.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: černý chléb, dalamánky, kyselé okurky, po případě saláty ze syrové zeleniny apod.

 

Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.