Husa pečená

    Poměr: 1 mladá husa, sůl, kmín, 4 až 5 jablek, 5 dkg sádla nebo másla a trochu vývaru. – Hlávkový salát nebo zelená petržel, po případě ředkvičky na zdobení.

 

    Postup: Z očištěné, vykuchané husy odsekneme krk, nohy a křídla, uvnitř je dobře vymyjeme, osolíme, posypeme kmínem a naplníme ji omytými, neoloupanými jablky. Břišní otvor buď zašijeme nebo sešpejlíme. Potom dáme husu na pekáč do rozpáleného tuku, a to nejdříve prsty dolů, a v horké troubě ji zvolna pečeme. Při pečení husu občas poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Když je husa na hřbetě dost červená, obrátíme je a dopečeme v hodně horké trobě bez dalšího polévání, abychom dosáhli chřupavé kůrky. Mladou jarní husu pečeme celkem asi hodinu až půl druhé hodiny. Mladou husu při pečení nepropícháváme vidličkou, neboť pak vytéká z husy šťáva, která se spaluje, a husa černá. Dbejme také toho, aby se husa ve šťávě nevařila. Je-li šťávy mnoho, musíme ji trochu ubrat.

    Jablka vkládáme do husy nejen proto, aby se břicho nepropadávalo, ale také proto, že aromatická vůně slupek působí na chuť husího masa. Upečená jablka můžeme prolisovat, pokapat citronovou šťávou, malounko přisladit a podávat jako přílohu k huse.

    Z upečené husy vyndáme jablka a necháme ji vychladnout. Vychladlou husu dělíme jednoduchým způsobem tak, že ji podél rozpůlíme, páteřní kost odsekneme a jednotlivé půlky nakrájíme na pět až šest porcí.

    Ze středně velké husy však můžeme nakrájet asi čtrnáct porcí.

    Nakrájenou husu narovnáme úhledně na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí, po případě i tulipánky z ředkviček.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: černý chléb, kyselé okurky, zelný salát z hlávkového zelí, salát z rajských jablek, salát z kyselých okurek atd.

 

    Pro 12 – 14 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.