Kuřata smažená

    Poměr: 2 kuřata, sůl, 6 dkg mouky, 2 vejce, 16 dkg strouhané housky, asi 25 dkg sádla nebo vyškvařeného másla na smažení. Hlávkový salát a citron na zdobení.

 

    Postup: Na smažení používáme kuřat ve váze asi 40 – 50 dkg. Očištěná, vykuchaná, omytá a dobře osušená kuřata nejdříve rozpůlíme, páteřní kost odsekneme a půlky znovu rozpůlíme. Můžeme je však také vykostit zcela – viz číslo 19 – a potom teprve je nakrájet na čtvrtky. Takto připravená kuřata osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a prosáté strouhané housce a smažíme je v horkém tuku asi patnáct až dvacet minut. Z počátku smažíme kuřata prudce a po zčervenání je zvolna dosmažíme. U starších kuřat je lépe, vložíme-li je před smažením do vroucího zeleninového vývaru a napolo uvařená, okapaná, osušená rozčtvrtíme a teprve pak obalíme a vysmažíme. Usmažená kuřata položíme na papírové ubrousky a necháme vychladnout.

    Vychladlá vkusně upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem a citronem.

    Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: chléb, saláty všeho druhu připravované bez masa, ryb a korýšů, zejména také saláty ovocné, po případě majonézové omáčky.

 

    Pro 8 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.