Kuře s majonézou
Poměr: 1 kuře uvařené ve vývaru z kostí nebo ze zeleniny, sůl, pepř, 1/8 litru vody, 1/16 litru octa, 1 hlávka salátu, ¼ kg majonézy se smetanou ,3 na tvrdo uvařená vejce a 1 tvrdší větší rajské jablko.
Postup: S uvařeného kuřete stáhneme kůži, kuře pak rozpůlíme, vykostíme a maso nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do misky, trochu je osolíme, opepříme, pokapeme octem zředěným vodou a asi hodinu je marinujeme.
Hlávkový salát nakrájíme na nudličky. Rozložíme je na okrouhlou mísu se zvýšeným okrajem a narovnáme na ně nakrájené marinované maso z kuřete. Povrch kuřecího masa zakryjeme smetanovou majonézou, kterou nožem uhladíme. Kolem takto upraveného kuřecího masa rozložíme vejce nakrájená na kolečka a střed ozdobíme hvězdicí, sestavenou z dílků nakrájených z rajského jablka.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři. Příloha: bílý chléb.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny