Kuře podle francouzského způsobu

    Poměr: 1 mladé kuře, sůl, 2 litry vývaru z hovězích kostí nebo ze zeleniny, ¼ litru bílé krycí rosolové omáčky, lanýž nebo pestřec, 1/8 litru studeného tekutého rosolu, 15 dkg majonézy okořeněné, 40 dkg francouzského salátu ,¼ kg tuhého rosolu, 8 lodiček z křehkého těsta a zelená petržel.

 

    Postup: Očištěné a vykuchané kuře trochu osolíme, svážeme, vložíme do vývaru a pomalým varem vaříme as čtyřicet minut. Uvařené kuře necháme ve vývaru vychladnout. (Z vývaru kuřete si můžeme připravit drůbeží rosol,. Z vychladlého kuřete odkrojíme stehýnka s přilehlým masem a prsa s křídelní kostí, kůži s nich stáhneme, okraje stehýnek i prsíček úhledně přikrojíme a takto upravená položíme na drátěnou podložku. Povrch jednotlivých dílků polijeme bílou krycí rosolovou omáčkou a postavíme do chladu. Po ztuhnutí krycí rosolové omáčky uděláme na kažou porci dekorativní ozdobu z lanýžů nebo pestřece apod., pak celý povrch jednotlivých porcí potřeme studeným tekutým rosolem a postavíme opět do chladu k ztuhnutí.

    Maso, které zbylo na kostře kuřete, rozkrájíme na malé kousky a promícháme majonézou. Do středu okrouhlé mísy dáme hromádku francouzského salátu, přiložíme na ni ozdobné díly kuřete a mezery zastříkáme rosolem.

    Lodičky z křehkého těsta naplníme připravenou majonézou s drůbežím masem, povrch ozdobíme zelenou petrželí a rozestavíme je na mísu kolem upraveného kuřete.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Tato úprava kuřete je též vhodná pro studený bufet. Příloha: bílý chléb a z nápojů bílé víno.

 

Pro 4 osoby.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.