Krocan pečený

    Poměr: 1 asi 3 kg těžký krocan (nebo krůta), sůl, 8 dkg slaniny, 12 dkg sádla nebo másla a trochu vývaru.

 

    Postup: Mladého dobře odleželého krocana očistíme a vykucháme. Hlavu uřízneme, krk zevnitř volete vyřízneme, odstraníme vole a sádlo usazené pod kůží. Ze stehen nejdříve odstraníme šlachy a pak teprve usekneme nohy. U křídel odsekneme poslední článek.

    Krocana vyjmeme, uvnitř i na povrchu osolíme a svážeme. Prsíčka i stehýnka protáhneme slaninou nakrájenou na větší nudličky.

    Na pekáči rozpustíme tuk, položíme do něho krocana prsíčky dolů, a to tak že nejdříve leží na jednom boku a po zapečení jej převrátíme na druhý bok, rovněž zapečeme a pak jej obrátíme na hřbet a pečeme na druhé straně. Celkem asi půl druhé až tři hodiny. Při pečení krocana poléváme vypečenou šťávou, a je-li zapotřebí, přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Šťávu z upečeného korcana buď upotřebíme v teplé kuchyni k přípravě hnědé krycí rosolové omáčky nebo rosolové šťávy.

    Z upečeného, vychladlého krocana nejdříve odřízneme od stehna a rozdělíme je na dvě porce. Potom odřízneme maso z prsíček od kosti a nakrájíme je šikmo na řezy. Ostatní části krocana rozstříháme nebo nakrájíme na menší díly.

    Porce krocana pak úhledně upravíme na okrouhlou větší mísu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí, po případě ředkvičkami, rajskými jablky apod.

    Maso z prsíček nakrájené na plátky můžeme též zalít do rosolu a maso ze stehen, nakrájené na nudličky, uplatní se vhodně při úpravě drůbežího salátu.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: chléb nebo bramborový salát, po případě saláty všeho druhu připravené bez masa, ryb a korýšů, zejména saláty ovocné.

 

    Pro 10 – 12 osob.

Úprava trvá 3 hodiny.