Kachna v rosolu

    Poměr: 1 mladá kachna, sůl, 3 – 4 litry vývaru ze zeleniny k úpravě mas, ¼ litru octa. – 1 citron nebo pomeranč na zdobení.

 

    Postup: Očištěnou a vykuchanou kachnu trochu osolíme, svážeme a vložíme ji do horkého zeleninového vývaru, do kterého jsme přidali trochu octa, do měkka ji uvaříme a necháme ve vývaru vychladnout. Vychladlou kachnu vyndáme, prsíčka a stehna s přiléhajícím masem odkrojíme a maso z obojího nakrájíme na několik dílů tak, aby část masa na stehně zůstala. Maso zbylé na kostře nožem seřízneme a nakrájíme na jemné nudličky.

    S vývaru odstraníme tuk a přidáním želatiny si připravíme z něho rosol . Nyní na nudličky nakrájené kachní maso vložíme do hlubší skleněné misky, rozložíme na ně věncovitě na dílky nakrájené maso z prsíček a se stehen a do středu položíme stehna z kachny. Vše zalijeme tekutým studeným rosolem a postavíme do chladu k ztuhnutí. Před podáváním ozdobíme okraj ztuhlého povrchu rozpůlenými kolečky z citronu nebo z pomeranče.

    Podáváme jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílý chléb, francouzský salát, po případě švédská omáčka.

 

    Pro 6 – 8 osob.

                                                                                                                                        Úprava trvá 3 ½ hodiny