Husí krk plněný

 

    Poměr: 1 husí krk, 18 dkg prorostlého vepřového masa, 10 dkg telecího masa, 1 žemle, 1/8 litru mléka nebo vody, 1 žloutek, 2 a 4 dkg husího sádla, trochu zázvoru, pepře a soli, malý stroužek česneku a 4 dkg cibule. – Hlávkový salát nebo salát z rajských jablek.

 

    Postup: Kůži z husího krku opatrně stáhneme, abychom ji nepotrhali, očistíme ji, vymyjeme a osolíme. K vepřovému a telecímu masu nakrájenému na kostičky přidáme ostrouhanou, v mléce namočenou a vymačkanou žemli a vše umeleme na masovém strojku. Kašovinu dáme do misky, přidáme k ní žloutek, 2 dkg husího sádla, trochu zázvoru, utřený česnek, pepř, sůl a dobře ji promícháme. Jeden konec připraveného husího krku zašijeme, krk naplníme kašovinou a zašijeme i druhý konec. Krk však nesmíme kašovinou úplně naplnit, aby nám při pečení nebo vaření nepraskl.

    Do kastrolku dáme husí sádlo, přidáme k němu nakrájenou cibulku, trochu ji osmahneme, vložíme na ni naplněný krk a pečeme ho do zlatova asi půl až tři čtvrtiny hodiny, anebo naplněný krk vložíme do vývaru ze zeleniny a vaříme ho asi půl hodiny.

    Do kašoviny, nežli jí naplníme husí krk, můžeme též přidat 10 dkg husích jater, nakrájených na kostičky.

    Upečený nebo uvařený krček necháme vychladnout, pak jej nakrájíme na plátky a rozložíme je věncovitě na okrouhlou mísu. Do středu mísy dáme hlávkový salát nebo salát z rajských jablek. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: chléb všeho druhu.

 

    Asi pro 3 – 4 osoby.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.