Holubi plnění, zalití v rosolu

    Poměr: 3 holubi, 2 ½ litru vývaru ze zeleniny.

    Na náplň: 20 dkg masa z telecího plecka, 30 dkg masa z vepřového plecka, 2 žemle, 1/8 litru mléka, polévková lžíce koňaku, 2 žloutky, asi 1 dkg kořeněné soli .18 a 6 dkg syrového vepřového hřbetního sádla, 2 dkg pistácií a 1 lanýž nebo pestřec. – 6 větších, hlubších skleněných a kompotových mističek.

 

    Úprava náplně: Libové telecí a vepřové maso a 18 dkg hřbetního sádla na masovém strojku dvakrát umeleme, ke směsi přidáme ostrouhané, v mléce namočené, vymačkané žemle a vše sítem prolisujeme. K tomu pak přidáme koňak, žloutky, kořeněnou sůl, 6 dkg na kostičky nakrájeného syrového sádla, sloupnuté pistácie a na kostičky nakrájený lanýž, náplň dobře promícháme a postavíme do chladu. Očištěné holuby vykostíme , naplníme je připravenou směsí, zašijeme, každého holuba zavineme zvlášť do ubrousku, motouzem ovážeme a na obou koncích ubrousek motouzem svážeme. Takto připravené holuby vložíme do vroucího zeleninového vývaru a vaříme je pomalým varem asi hodinu. Uvařené holuby necháme ve vývaru vychladnout. S vychladlých holubů odstraníme motouz a ubrousek a holuby nakrájíme na plátky asi centimetr silné, vložíme je do skleněných misek, zalijeme rosolem připraveným z holubího vývaru (rosol z holubího vývaru připravujeme tak jako rosol drůbeží, a postavíme do chladu k ztuhnutí. Kromě této úpravy můžeme také plněné uvařené holuby po vychladnutí nakrájet na jemné plátky, kterých pak použijeme při úpravě studených nářezů.

    Podáváme jako předkrm nebo jako jídlo po večeři. Příloha: chléb a saláty ze syrové zeleniny.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 hodiny.