Husí játra podle štrasburského způsobu

    Poměr: 1 větší husí játra (asi ½ kg), sůl, malounko paštikového koření ,vývar ze slepice,, 4/10 litru bílé krycí rosolové omáčky , 1 lanýž nebo pestřec, 2/10 litru studeného tekutého rosolu. 30 dkg tuhého vinného rosolu, do kterého jsme přidali madeirské víno , a zelená petržel.

 

    Postup: Tučná husí játra zbavíme žilek (viz Příprava husích jater), osolíme je jemnou solí, posypeme paštikovým kořením, dusíme v drůbežím vývaru asi dvacet  pět minut a necháme je v něm vychladnout. Vychladlá játra osušíme, dáme na drátěnou podložku, celá je polijeme bílou krycí rosolovou omáčkou a postavíme do chladu. Po ztuhnutí krycí rosolové omáčky ozdobíme povrch jater na tenké plátky nakrájeným lanýžem nebo pestřecem. Takto upravená játra přetřeme studeným tekutým rosolem a postavíme znovu do chladu. Před podáváním játra na spodním okraji nožem úhledně přiřízneme, posadíme je na okrouhlou skleněnou mísu a okraj jater ozdobíme jemně rozsekaným vinným rosolem, do kterého zastrkáme snítky zelené petržele.

    Podáváme ke všem příležitostem.

    Tato úprava husích jater se též hodí pro studený bufet.

    Příloha: chléb nebo topinky a chmelíčkový salát.

 

    Pro 6 osob.

                                                                                                                                Úprava trvá 2 hodiny.