Husí játra dušená na víně

    Poměr: 1 větší husí játra (asi ½ kg), 4 dkg másla nebo sádla, asi 2 dkg cibule, 3 dkg slaniny, 1/8 litru madeirského nebo aspoň bílého vína.

 

    Postup: Do menšího hlubšího kastrolu dáme tuk, přidáme k němu na malé kostky nakrájenou slaninu a když se nám rozpustí, přidáme drobně nakrájenou cibulku. Na ni položíme připravená játra a podlévajíce je vínem, dusíme zakrytá pokličkou asi třicet minut. Měkká játra dáme na talíř, zakryjeme mastným papírem a postavíme do chladu.

    Ze studených jater buď upravujeme medailonky, anebo je nakrájíme na plátky a zalijeme do rosolu připraveného bez octa s příchutí madeirského vína.

    Podáváme ke všme příležitostem.

    Příloha: chléb nebo topinky, jemné saláty ze syrové zeleniny apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.