Husí játra dušená na víně
Poměr: 1 větší husí játra (asi ½ kg), 4 dkg másla nebo sádla, asi 2 dkg cibule, 3 dkg slaniny, 1/8 litru madeirského nebo aspoň bílého vína.
Postup: Do menšího hlubšího kastrolu dáme tuk, přidáme k němu na malé kostky nakrájenou slaninu a když se nám rozpustí, přidáme drobně nakrájenou cibulku. Na ni položíme připravená játra a podlévajíce je vínem, dusíme zakrytá pokličkou asi třicet minut. Měkká játra dáme na talíř, zakryjeme mastným papírem a postavíme do chladu.
Ze studených jater buď upravujeme medailonky, anebo je nakrájíme na plátky a zalijeme do rosolu připraveného bez octa s příchutí madeirského vína.
Podáváme ke všme příležitostem.
Příloha: chléb nebo topinky, jemné saláty ze syrové zeleniny apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.