Husí játra v rosolu

    Poměr: 1 větší dušená nebo pečená husí játra (asi ½ kg), pěna z husích jater, 1 lanýž nebo pestřec, bílek z 1 na tvrdo uvařeného vejce, asi ½ litru studeného tekutého rosolu nepatrně okyseleného.

 

    Postup: Husí játra nakrájíme na plátky asi tři čtvrti cm silné a vykrájíme z nich okrouhlým vykrajovačem dvanáct koleček v průměru asi pět cm. Do čtverhranné skleněné misky se zvýšeným okrajem urovnáme asi dva cm vysokou pěnu z husích jater, připravenou z odkrojků jater. Na pěnu položíme dvanáct vykrojených koleček, každé kolečko pak dekorativně ozdobíme lanýžem a bílkem. Potom vše pokapeme na povrchu studeným tekutým rosolem a postavíme do chladu, aby nám jak ozdoby, tak i kolečka vykrájená z jater přituhly. Pak teprve vše rosolem zalijeme a postavíme znovu do chladu.

    Takto upravená játra v rosolu postavíme i se skleněnou miskou nejlépe na větší okrouhlou stříbrnou mísu pokrytou papírovým ubrouskem a podáváme.

    Tato úprava husích jater se hodí zvláště dobře k slavnostnějším příležitostem.

    Příloha: měsíčky nebo tyčinky z lístkového těsta.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.