Kuřata nadívaná, pečená
Poměr: 2 kuřata, sůl, 10 dkg másla a trochu vývaru. – Hlávkový salát nebo zelená petržel na zdobení.
Na nádivku: 6 a 2 dkg másla, 2 kuřecí játra, 3 žemle, ¼ l mléka, 1 žloutek, 1 vejce, muškátový květ, zelená petržel, 4 dkg strouhané housky a sůl.
Úprava nádivky: V misce utřeme pěnovité máslo, k němu přimícháme žloutek, vejce, ostrouhané, v mléce namočené, dobře vymačkané a prolisované žemle, trošku květu, jemně nakrájenou petržel, sůl a strouhanou housku. Nakonec přidáme do nádivky na másle opečená a jemně rozsekaná kuřecí játra. Do nádivky můžeme též přidat buď trochu konservovaného zeleného hrášku, nebo na másle podušené žampiony.
Postup: Z dobře očištěných vykuchaných kuřat odsekneme hlavičky, holé krčky a ohneme a zastrčíme je do dutiny prsní, kůži na prsíčkách optrně nadzvedneme a vzniklý prostor vyplníme nádivkou pouze dutinu břišní. Nyní kuřata osolíme a svážeme.
Na pekáči rozehřejeme máslo a nejdříve kuřata po všech stranách trochu opečeme. Pak je obrátíme prsíčky dolů, vložíme do trouby a pečeme nejdříve na jedné straně, pak je obrátíme a pečeme na druhé. Celkem asi tři čtvrti hodiny. Při pečené je poléváme občas vypečenou šťávou, a je-li třeba, přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Při dopékání potíráme povrch kuřat rozehřátým máslem. Štávy z upečených kuřat použijeme tak, jak je uvedeno v předchozím předpise.
Upečená, vychladlá kuřata rozčtvrtíme, jednotlivé půlky sesadíme do původní podoby, upravíme je vkusně na mísu a ozdobíme je buď hlávkovým salátem, nebo zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm anebo jako jídlo po večeři.
Příloha: bílý chléb, saláty všeho druhu připravované bez masa, ryb a korýšů, anebo kompot.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.