Kuřecí prsíčka s chřestovým salátem

    Poměr: 4 menší, mladá kuřata uvařená ve vývaru ,asi ½ litru bílé nebo zelené krycí rosolové omáčky ,¼ litru studeného tekutého rosolu, 40 dkg vařeného nebo konservovaného chřestu, 40 dkg majonézy okořeněné, 15 dkg šunky, hlávkový salát nebo zelená petržel.

 

    Postup: Z uvařených, ve vývaru vychladlých kuřat vyřízneme prsa s křídelní kostí, vložíme je mezi dvě prkénka a lehce zatížíme. Potom s nich sloupneme kůžičku, okraje prsíček úhledně přiřízneme, položíme je na drátěnou podložku, polijeme krycí rosolovou omáčkou a postavíme do chaldu. Po ztuhnutí krycí omáčky přetřeme prsíčka studeným tekutým rosolem a necháme opět v chladu ztuhnout. Maso, které zbylo na kostře kuřat, a maso ze stehýnek rozkrájíme na kostičky, přidáme k němu uvařený, rovněž na kostičky nakrájený chřest, lehce zamícháme a pak promícháme s majonézou.

    Z takto upraveného salátu utvoříme na okrouhlé míse se zvýšeným okrajem nízký podstavec, na který rozložíme připravená prsíčka špičkami do středu. Kolem jednotlivých kuřecích prsíček nasypeme jemně rozsekanou šunku a do středu zastrčíme srdce hlávkového salátu nebo několik snítek zelené petržele.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Tato úprava kuřat je též vhodná pro studený bufet. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.