Kuřata pečená
Poměr: 2 kuřata, sůl, 8 dkg sádla nebo másla, 3 dkg másla a trochu vývaru. – Hlávkový salát na zdobení.
Postup: Na pečení používáme kuřat ve váze asi 60 dkg. Očištěná a vykuchaná kuřata na povrchu i uvnitř osolíme a pak je svážeme .
Na pánvi rozpálíme tuk, vložíme do něho připravená kuřata a po všech stranách nejdříve opečeme. Opečená kuřata dopečeme v troubě (nejdříve obrácená prasíčky dolů). Během pečení občas poléváme vlastní šťávou, po případě potíráme máslem. Podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Před dopečením kuřata obrátíme, potřeme je máslem, aby dostala pěkný lesk, a necháme je zčervenat. Mladá kuřata pečeme celkem asi půl hodiny, krmné kuře však hodinu až půl druhé hodiny. Upečená, vychladlá kuřata rozčtvrtíme. Se šťávy kuřat odstraníme tuk, přilijeme trochu vývaru, osolíme, povaříme a procedíme, a nemáme-li pro šťávu upotřebení v teplé kuchyni, přimícháme do vychladlé šťávy trochu studného tekutého rosolu. Takto připravenou rosolovou šťávou můžeme potřít upečená a vychladlá kuřata. Na mísu rozložíme hlávkový salát a na něj upečená kuřata vkusně urovnáme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: bílý chléb, saláty všeho druhu připravované bez masa, ryb a korýšů.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.