Husí játra vařená

    Poměr: 1 větší husí játra (1/2 kg), ½ litru mléka, 15 dkg husího sádla, 15 dkg slaniny a slaná voda. – 30 dkg tuhého rosolu a zelená petržel.

 

    Postup: Připravená husí játra obalíme husím sádlem a tenkými plátky slaniny, takto upravená je zabalíme do pergamenového papíru a ovážeme motouzem. Pak je ve slané vodě dvacet až třicet minut pomalu vaříme. Uvařená játra přendáme i s tekutým sádlem do porcelánového hrnku a postavíme do chladu. Po vychladnutí nakrájíme husí játra na plátky, rozložíme je věncovitě na mísu a ozdobíme je zelenou petrželí. Střed mísy vyplníme jemně rozsekaným rosolem. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: chléb, kyselé okurky nebo zelenina uvařená na kyselo, po případě žampionový nebo holubinkový salát.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.