Kuře v rosolu

    Poměr: 1 kuře, 2 litry vývaru z kostí telecích nebo ze zeleniny k úprava mas a 1/8 litru octa. – Citron a zelená petržel na zdobení.

 

    Postup: Očištěné a vykuchané kuře trochu osolíme, svážeme a ve vývaru s přidaným octem uvaříme do měkka, což trvá asi čtyřicet minut. Ve vývaru je necháme vychladnout, pak kuře vyndáme, rozdělíme, vykostíme, kůži stáhneme, maso nakrájíme na větší kousky, které vložíme do hlubší skleněné misky.

    Z vývaru si připravíme rosol , zalijeme jím nakrájené drůbeží maso a postavíme do chladu ztuhnout. Před podáváním ozdobíme okraj ztuhlého povrchu rozpůlenými kolečky citronu a zelenou petrželí. Maso z kuřete můžeme rosolem zalít též do malých plechových tvořítek.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: bílý chléb, francouzský salát nebo plněná rajská jablka, po případě majonéza s chřestem, s květákem apod.

 

    Pro 6 osob.

                                                                                                                        Úprava trvá 2 ½ hodiny