Husí játra pečená s mandlemi

    Poměr: 1 větší tučná husí játra (asi ½ kg), 4 dkg mandlí, 15 dkg husího sádla a sůl.

 

    Postup: Do připravených husích jater zapíchneme sloupnuté, na silné nudle nakrájené mandle, játra vložíme do hlubšího malého kastrolu, zalijeme je horkým husím sádlem a pečeme je v troubě asi třicet minut. Upečená játra osolíme a se sádlem postavíme do chladu. (Místo mandlí můžeme do jater zapíchnout také dva až tři celé hřebíčky nebo na nudličky nakrájené lanýže, po případě žampiony.) Upečená játra buď nakrájíme na plátky, upravíme na mísu a vkusně ozdobíme, anebo je zalijeme do rosolu připraveného bez octa.

    Podáváme ke všem příležitostem.

    Příloha: chléb, husí sádlo, kyselá okurka, zelenina vařená na kyselo, houby nakládané v octovém nálevu apod.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.