Zelný salát z kyselého zelí
Poměr: ½ kg kyselého zelí, asi 1/16 litru vody, 3 polévkové lžíce oleje, 5 dkg šalotky, trochu cukru a soli, kmín, trošku zelené petržele nebo kopru, může být jedno jablko a trochu láku ze zelí.
Postup: Kyselé zelí na drobno překrájíme a zamícháme s jemně usekanou cibulkou. Do hrnečku dáme lák ze zelí, vodu, cukr, sůl, tlučený kmín, trošku rozsekané petržele nebo kopru a olej, dobře to promícháme a takto připravenou marinádou zelí polijeme. Nakonec můžeme do salátu promíchat oloupané a nastrouhané jablko.
Salát z kyselého zelí podáváme k pečenému vepřovému masu, k vařenému uzenému masu, k sekané pečeni, ke karbanátkům, k smaženému filé, k luštěninám apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 20 minut.