Bramborové saláty
Předběžnou úpravu a vaření bramborů naleznete u čísla 164. Hledíme-li hlavně k tomu, aby ztráta vitaminu C byla pokud možno nejmenší, mají se bramborové saláty upravovat z čerstvě vařených bramborů, a to nejdéle půl hodiny před podáváním. S chuťového hlediska je ovšem zase lépe, necháme-li bramborový salát nejméně dvě hodiny odležet. Druhému způsobu úpravy bramborových salátů dáváme přednost, neboť větší úbytek vitaminu, vzniklý delším odležením, můžeme nahradit tím, že salát posypeme před podáváním jemně nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželí, anebo jej ozdobíme čerstvým hlávkovým salátem, ředkvičkou, rajským jablíčkem, citronem atd. Vždy však podávejme bramborový salát v týž den, kdy byl upraven, a před podáváním jej uschovejme ve skleněné nebo porcelánové míse, zakryté papírem, v chladné místnosti, ještě lépe v chladničce.
Znovu připomínám, že všude tam, kde se používá v této knize v receptech octa, je počítáno s osmiprocentním octem.